Gaybarer i Köpenhamn

En av de städer som utmanat Berlin som Europas gayhuvudstad de senaste åren är huvudstaden i vårt grannland Danmark, Köpenhamn. Enligt den välkända och välrenommerade reseguiden Lonely Planet toppar Köpenhamn listan över världen mest gayvänliga platser, vilket bland annat beror på att Danmark var först i världen med att tillåta homosexuella par att registrera partnerskap. Staden hyllas också som modemedveten, och reseguiden lyfter fram de många hbtq-evenemang som hålls i staden.

I Köpenhamn finns dessutom den äldsta fortfarande verksamma gaybaren, Centralhjørnet. Centralhjørnet är en bar som ägs av homosexuella men som välkomnar alla. Besökarna är blandade både när det gäller ålder och sexualitet. Under vinterhalvåret arrangeras liveshower två gånger i veckan, varje torsdag och söndag. Det kan vara allt från dragshower till sång eller jazzkonserter. Under sommarhalvåret kan besökarna istället njuta av barens uteservering, som är välbesökt av både turister och av Köpenhamns invånare. Oberoende av årstiden dekoreras Centralhjørnet alltid in absurdum inför varje högtid, under parollen ”Det kan aldrig bli för mycket”. Inför julen överöses baren med glitter, julgranspynt och ljusslingor.Gaybarer i Köpenhamn 1

Andra välbesökta gaybarer och klubbar i den danska huvudstaden är Club Christopher och Cosy Bar. Club Christopher har fått sitt namn från en gata som löper genom New Yorks gaykvarter. Det är en klubb som framförallt har en yngre publik, som kanske lockas dit av det faktum att klubben har en fri bar – du betalar bara inträdesavgiften och dricker sedan hur mycket du vill. Klubben har också en öppen innergård där man kan ta en nypa luft och vila från dansandet. Cosy Bar är även det ett ställe som är populärt bland Köpenhamns yngre homosexuella, med brukar också ha en stadig besökarkrets av dragqueens. Baren har öppet länge, vilket gör att det är ett bra ställe att gå vidare till för att avsluta sin utekväll. Det är en liten och mysig bar – därav namnet – vilket gör att det kan bli ganska trångt och rörigt där inne, men eftersom alla gäster brukar vara på bra humör gör det inget.

När man tycker att man har upptäckt allt som finns att upptäcka i Köpenhamns gaynattliv (vilket kan ta ganska lång tid) behöver man inte åka långt. Även Islands Reykjavik placerade sig nämligen högt på Lonely Planets lista, bara en kort flygtur från Köpenhamn.