Gaykulturen

Det finns en viss typ av gemensam kultur men även flera sinsemellan ganska olika subkulturer när man talar om HBTQ-rörelsen (homosexuella, bisexuella, trans- och queerpersoner). Innan vi går vidare med att prata olika delar av gaykulturen och subkulturer kan det vara bra att även ta en titt på ordet ””gaykultur””. Det finns kritiker som menar att termen utesluter vissa grupper och att HBTQ-kultur är en bredare om er inkluderande term. Vilka är då de återkommande inslagen inom HBTQ-kultur? Ett exempel är verk som skapats av nutida HBTQ-profiler eller historiska HBTQ-personer som rörelsen kan identifiera sig med. Även artister som inte själva är HBTQ kan uppnå denna status.

Portrait Of Gay Male Couple Walking Through Fall Woodland

Portrait Of Gay Male Couple Walking Through Fall Woodland

Motsättningar inom rörelsen

Den regnbågsfärgade flaggan är ett bra exempel på en ikon som tillhör HBTQ-kulturen. Andra exempel inom exempelvis manlig gaykultur är lack och läder. Schlager och popkulturella storheter som Lady Gaga, Freddy Mercury, Madonna, och Cher är också vanliga referenser inom gaykulturen. Det är inte alla HBTQ-personer som identifierar sig med detta. Det finns rörelser som även försöker motarbeta delar av kulturen för att de anser att den är kontraproduktiv. Gay Shame är ett exempel på en strömning inom HBTQ-rörelsen som motsätter sig vad de anser vara en kommersialisering av deras kultur. De anser att evenemang som Pride-festivalen inte hjälper deras kamp och är tveksamma till de företagssponsrade events som blivit allt vanligare och den konsumism som följer med den. För andra är HBTQ eller gaykulturen en viktig del av den personliga identiteten. Många som identifierar sig som HBTQ har anlitat en flyttfirma för att kunna leva närmare den typ av kultur som de kan identifiera sig med.

Subkulturer

Det finns ett antal subkulturer som blivit alltmer populära inom HBTQ-rörelsen. En av dem hittas inom den manliga gay-scenen och kallas för björnrörelsen. Personer som identifierar sig med björnrörelsen är ofta stora män med mycket kroppsbehåring. Precis som med andra subkulturer så finns det en viss typ av normer som förknippas med björnarna. De flesta lägger stor vikt vid att presentera vad de anser vara en klar maskulinitet och kan även se ned på män inom HBTQ-rörelsen som är mer feminina. Trots att björnrörelsen mest refererar till homo- eller bisexuella män så finns det även heterosexuella ikoner som anses vara heders-björnar. Det är ovanligt att kvinnor är del av björnrörelsen men det finns lesbiska och bisexuella kvinnor som identifierar sig med dem. Kvinnorna är då oftast butch, en term för att beskriva kvinnor som använder sig av yttre attribut eller symboler som oftast är förknippade med män. Kvinnor inom björnrörelsen brukar kallas för ursula.