Vett och etikett på gaybaren

Det är en underbar upplevelse att kunna slappna av på ett ställe där man känner sig bekväm. För människor som är gay innebär det ofta att man söker sig till specifika platser för homosexuella, som till exempel gaybarer. Där kan man dricka och ha det kul utan att dömas av andra och utan att behöva känna sig utanför normen. Som i alla offentliga rum finns det vissa regler som bör följas. Vett och etikett helt enkelt, som bör följas oavsett om du brukar besöka gaybarer eller om du precis har fått upp ögonen för dem.

Alkohol och vett

HBTQ-personer dricker mer alkohol än genomsnittssvensken och det är på grund av många olika anledningar. Barnlöshet, stress för att tillhöra en minoritet och att baren är en naturlig mötesplats är några av dessa faktorer. Trots att alkohol förtärs på gaybarer, och ibland i ganska rikliga mängder, finns det några regler att följa när det kommer till vett och etikett. Släpp loss, men inte på bekostnad av någon annans kväll. Dansa och ha kul, men stör inte något annat sällskap. Flörta och samtala, men om någon är ovillig, gå vidare med ett trevligt avsked. Varva med vatten om du kan, så att du inte blir alltför onykter. Drick lagom så är du säker på att du beter dig okej.

Lär dig av besökarna

Vad som är god etikett beror lite på vad för slags gaybar du besöker. Vissa av dem har tydliga regler vad som gäller, men det går även att plocka upp de flesta sociala reglerna så länge man är uppmärksam och tar in atmosfären. En bar som har ett stort dansgolv och där besökarna väljer att dansa till hög musik är självklart mer okej att ta ut svängarna i, än i den bar där det verkar vara lågmälda samtal som gäller. Om du är ny på ett ställe, känn in atmosfären och bestäm om det är ett ställe för dig. Idag finns det många gaybarer att välja mellan, så hitta den bar som passar din personlighet bäst.