Gaybarer i Berlin

Enligt Spartacusguiden, som listar gayställen över hela världen, är Berlin Europas gayhuvudstad, och motiverar det bland annat med att det är den stad i Europa som har flest och mest varierande ställen där homosexuella kan träffas. Berlin är dessutom sedan länge känt för sitt nattliv, ett rykte som kan sägas ha fått sin grund efter andra världskriget i Västberlin. För att locka människor till en stad som var helt omringad av murar hade klubbarna i Västberlin tillåtelse att ha öppet dygnet runt, och man slapp värnplikt som invånare i staden. Detta gav staden rykte om sig att vara frisläppt och liberal, och lockade till sig många unga och homosexuella. Även i Östberlin fanns ett fåtal gayställen, och staden ansågs vara den mest liberala i det dåvarande Östblocket. Berlins rykte som frisläppt nattstad och nöjesstad lever kvar än idag, efter att Väst- och Östtyskland förenats. Kombinerat med de många gaybarerna och gayklubbarna gör det Berlin till en av de bästa städerna i världen att festa i som homosexuell.

Berlin har flera gaykvarter. Det största kallas Schöneberg och ligger i västra Berlin. Här finns förutom en mängd gaybarer även gayaffärer och gaycaféer. En av de mest kända klubbarna i området är Connection, som förutom dansklubb också är en sexbutik, en biograf och ett hotell. På klubb Connection kommer det 2014 även hållas en stor nyårsfest på årets sista kväll, den 31 december.Gaybarer i Berlin 1

I gaykvarteret i södra Berlin ligger en av stadens mest kända gayklubbar, SchwuZ. Under helger går entrén till klubben via caféet Melitta Sundström, som på dagtid är ett mysigt café som frekventeras av studenter. På kvällstid samlas Berlins hbtq-personer här, eller i alla fall de som inte orkar ta sig till Schöneberg.

Slutligen finns även ett stort gaykvarter i östra Berlin, i en av de finare delarna av stadsdelen. I detta gaykvarter finns särskilt fetischklubbar, men även caféer och barer. På den östra sidan av Berlin hittar också karaokefantasten en av de bästa karaokebarerna i Berlin, Monster Ronson’s Ichiban Karaoke. Baren är full inte bara under helgen, utan de flesta dagarna i veckan, och tycker man om karaoke förstår man varför: baren har tio individuella bås och en stor scen i mitten av baren där alla som vill kan sjunga. Inredningen är dessutom kitsch så det förslår.

Många andra städer konkurrerar numera med Berlin som världens bästa gaystad, men med alla möjligheter som finns, med alla ställen som erbjuder något för alla smaker, tål Berlin ganska hård konkurrens.