Gaybarer i New York

New York är utan tvekan gaybarernas okrönte konung. Här finns det en historia och tyngd som andra städer saknar. New York har länge varit känt som staden som aldrig sover, och det är sannerligen en fördel när det kommer till att erbjuda ett brett utbud av gaybarer. Här pågår festerna under hela natten ända in på småtimmarna, och hos vissa fortsätter det längre än så. Gaybarer har funnits under en lång tid, men de tvingades länge anordna sin verksamhet under tystare former. I en era där homosexualitet var stigmatiserat – och i vissa fall till och med olagligt – kunde gaybarerna inte skylta med sin verksamhet. I dag är de dock betydligt ljudligare och det är inga problem att hitta en framgångsrik gaybar i New York.

En av de mest ikoniska gaybarerna i New York är Julius. Den finns i Greenwich Village på Manhattan, och bara namnet väcker associationer hos många som kan stadens historia. Det sägs att Julius är en av gaybarerna som har funnits längst i New York, men faktum är att de ända fram till 1966 öppet var emot homosexuella besökare. Baren hade öppnats redan på 1800-talet, men då fanns det inget specifikt som gjorde det till en gaybar. Det var först på 1950-talet som fler homosexuella besökare drogs till baren. Barens ägare bestämde sig för att inte servera de som de ansåg vara gay, och det ledde till massiva protester. Allt ställdes på sin spets 1966 när en grupp aktivister bestämde sig för att ställa Julius till svars. Det fick stor medial uppmärksamhet och sedan den dagen har Julius varit en av de mest populära gaybarerna i New York.Gaybarer i New York 11

En annan populär gaybar i staden med speciella konnotationer är Stonewall Inn. Den kallas ofta bara för Stonewall, och alla som har någon sorts insyn i LGBT-scenen i New York vet vilken speciell betydelse baren har. Det var nämligen här som de berömda Stonewall-kravallerna ägde rum 1969. Det var under årtiondet med många befrielserörelser, och Stonewall var mitt i händelsernas centrum. Aktivister som propagerade för sexuella minoriteters rättigheter frekventerade ofta Stonewall, vilket gjorde att det fick en central roll i debatten. New York är inte bara en stad med många gaybarer; här kan du också hitta det mesta i shoppingväg. Om du inte befinner dig där men ändå vill köpa något, som sexleksaker, kan du alltid hitta det på nätet.