Öppna gaybar!

Drömmer du om att starta gaybar och bli din egen chef? Gaybarer har blivit en het potatis i nöjes- och restaurangbranschen och med rätt koncept, lokal och personal kan framgången vara ett faktum. Men vad är viktigt att tänka på för att komma igång? Här ger vi dig tipsen på hur du går tillväga för att öppna en gaybar i Sverige.

Affärsidé

Innan du skriver ett kontrakt på en lokal och sätter igång med ”grovgörat” för att komma igång bör du jobba med din affärsidé. Dina tankar och idéer bör skrivas ned för att lättare kunna strukturera fram ett koncept. För det är nämligen viktigt att i ett tidigt skede skapa ett tydligt koncept för din verksamhet. Att starta en gaybar är en sak; men vad ska göra din bar unik?

Ägna god tid åt att formulera din idé utifrån ett affärsmässigt perspektiv. Det är viktigt att leta fram dina starka sidor och fokusera på dessa. Samtidigt som du måste ha konkreta lösningar för de områden du kanske behärskar sämre. Du kanske är modeintresserad eller har jobbat inom klädbranschen tidigare. Försök då dra nytta av det i din nya verksamhet. Du kan skapa event i samarbete med butiker som säljer herrkläder där ni tillsammans arrangerar modevisningar. Eller varför inte hitta en butik som är intresserad av att sponsra din personal med snygga kläder?

Rätt lokal

Försök att ta hjälp av en lokal uthyrningsfirma eller mäklare som vet vilka objekt som finns lediga. Besök olika lokaler, men kom ihåg att ha is i magen. Även om en lokal kan kännas perfekt vid en första anblick är det många saker som ska kontrolleras. Låt en kunnig person se över lokalens installationer.

När du hittat en lokal som känns helt rätt gäller det att förhandla om rimliga villkor med hyresägaren. I de flesta fall hyr du lokalen som näringsidkare inom barbranschen. Behövs många saker åtgärdas i lokalen bör du försöka förhandla fram ett gynnsamt startdatum för hyresbetalning. Det vill säga att be om några månaders ”karens” som gör att du får tid att återställa lokalen i gott skick innan du ska betala normalhyra.

Licenser och ekonomi

När det gäller barbranschen är det A och O att känna till de licenser som krävs för att bedriva verksamhet. Du ska ansöka om serveringstillstånd och beroende på lokalens egenskaper kan andra licenser krävas. Det är även viktigt att kunna visa en prickfri bakgrund, det vill säga att du inte har några skatteskulder. Har du tidigare konkurser i bagaget eller många fortkörningar kan det innebära svårighet att få ditt tillstånd beviljat.

De ekonomiska kalkylerna har stor betydelse för verksamhetens uppstart, men även långsiktigt. Du bör säkerställa att det finns ett startkapital som täcker utgifterna för att komma igång, men pengarna måste även räcka längre än så. Allt kan hända i affärslivet och den planerade öppningsdagen kan dröja, vilket innebär förlorade intäkter och därför behövs redan från start ett kapital som ger trygghet. Att tidigt etablera kontakt med eventuella investerare kan vara en lösning. Ta fram presentationsmaterial av din idé och lär dig marknadsföra din gaybar på ett lockande sätt.